Sosyal Medya Hesabının Çalınması Suçu

Av. Ceren YANIK > Makaleler > Sosyal Medya Hesabının Çalınması Suçu
  • Sosyal Medya Hesabının Çalınması Suçu

  • Ocak 2, 2024
Paylaş
Her türlü avukatlık ve danışmanlık hizmeti için bizimle iletişime geçin. Whatsapp: 0545 190 06 07
Sosyal Medya Hesap Hırsızlığı

Günümüzde akıllı telefonların ve internet kullanımının yaygınlaşması nedeniyle sosyal medya kullanımı gözle görülür şekilde artmış olup, sosyal medya kullanımının artışı ile beraber hemen hemen herkes en az bir sosyal medya hesabını aktif olarak kullanıyor.

İnternet ve teknolojinin hızlı gelişmesi sosyal medya aracılığıyla işlenen suçlarda büyük artış yaşanmasına neden olmuştur. Bu suçlardan biri de sosyal medya hesap hırsızlığıdır.
 Sosyal Medya Hesabı Çalınırsa Ne Yapılmalı?

Öncelikle ilk yapılması gereken “bilişim sistemine girme” suçundan savcılığa suç duyurusunda bulunulmalı. Ayrıca İnternet ortamında suç işlemeye yönelik paylaşımlar yapılması durumunda daha fazla insana ulaşmasını önlemek, kamu düzeninin korunması için bu paylaşımlarla ilgili içerik kaldırma ya da erişim engellemesi de istenebilir.

İçerik kaldırma ya da erişim engellemesi talebinde bulunurken internet sitesinin URL adresi, alan adı, biliniyorsa IP adresi mutlaka belirtilmelidir.
Bu Suçun Cezası Nedir?

Bilişim sistemine girmek, bir bilişim sisteminde bulunan verilerin bir kısmına veya tamamına, fiziken ya da uzaktan başka bir cihaz yoluyla erişilmesidir. Bilgisayar veri ve sistemlerine yapılan izinsiz giriş, aynı zamanda ”bilgisayara tecavüz”, ”kod kırma” ya da ”bilgisayar korsanlığı” olarak da adlandırılır.

Elektronik posta, sosyal medya hesaplarına ait şifreleri ele geçirip yazışmalar yapmak veya şifreyi değiştirip sistemi engelleme,verileri yok etme veya değiştirme Türk Ceza Kanununda suç olarak düzenlenmiştir.
Kişiye ait sosyal medya hesaplarına rızası olmaksızın girilmesi halinde suçun cezası bir yıldan beş yıla kadar hapis; sosyal medya hesabına giriş şifrelerinin değiştirilerek, hesabın erişilmez kılınması durumunda ise bu ceza altı aydan üç yıla kadar hapis olacaktır.

Bu suçların cezalandırılabilmesi için izinsiz bilişim sistemine giren kişiye ait internet hattı üzerinde suç tarihinde IP numarasının bağlı bulunduğu internet hattında hangi özellikte modem kullanıldığı, kablolu veya kablosuz olup olmadığı, şifreli ise hangi tarihler arası şifre kullanıldığı, modemden başka kullanıcıların internete bağlanıp bağlanılmadığının belirlenmesi açısından ilgili internet sağlayıcısından bilgi istenmesi ve uzman bilirkişi yardımı ile Log kayıtlarının incelenmesi gerekir.

 

Daha detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçiniz.

 

Her türlü avukatlık ve danışmanlık hizmeti için bizimle iletişime geçin. Whatsapp: 0545 190 06 07
Paylaş